Rhytidocephalus

Rhytidocephalus

Hazudtolhatóság

2022. április 27. - Rhytidocephalus

A tudományos igényű kutatások kötelező módon meghazudtolhatók, vagy ahogy a hivatalos megfogalmazás mondja: hamisíthatók. Ez az angolul falsifiability-nek nevezett tulajdonság (Karl Popper) azt jelenti, hogy van egy olyan kritériumunk, ami ha igaznak (vagy a megfogalmazástól függően hamisnak) bizonyul, akkor a hipotézis nem állja meg a helyét. Például azt mondom, hogy minden hattyú fehér. Egy ilyen állítás megcáfolásához elegendő, ha egyetlen fekete hattyúról rendelkezem adatokkal. Ez persze egy végletekig leegyszerűsített példa. De vegyük ennek egy nagyobb jelentőségű verzióját. Einstein, a relativitáselméletre alapozottan állította, hogy a gravitáció egy adott értékkel hat a fényre, eltérítve azt. Ez akkoriban majdhogynem szentségtörésnek számított, hiszen az elfogadott elmélet szerint nem ez volt a várható eredmény. Einstein viszont kötötte az ebet a karóhoz és meghazudtolhatósági kritériumot is felállított. Azt mondta: ismerjük XY csillag helyzetét. Amikor legközelebb napfogyatkozás lesz, és az XY csillag a Nap mellett lesz látható, mérjétek meg a pozícióját. Azt jósolom, hogy amikor a fénysugár útja a Nap mellett halad el, a gravitáció 1,7 fokkal fogja eltéríteni. Ha az XY csillag nem ebben a pozícióban fog látszani, akkor nincs igazam. Nem nevették ugyan ki, hiszen Einstein akkor már világszerte ünnepelt tudós volt, de erős kétkedéssel fogadták. Einstein súlya azonban elegendő volt ahhoz, hogy egy csillagász (Eddington) elutazott a legközelebbi napfogyatkozás helyszínére és elvégezte a mérést. Csodák-csodája, Einsteinnak igaza volt, az XY csillag a napfogyatkozáskor valóban abban a pozícióban látszott, amelyben a relativitáselmélet megjósolta.

A vallásnak, még akkor sincs hasonló meghazudtolhatósági kritériuma, ha az apologetikát tekintjük, ami elvileg a tudomány és a logika szigorú szabályai szerint kellene vizsgálja a vallást. Azonban nem találunk olyan feltételt, amelynek igazoltan igaz vagy hamis értéke esetén az isten(ek) létét el kellene vetnünk. Ha a modern tudományfilozófia mércéi szerint nézzük a vallást (merthogy a vallás képviselői gyakran ezt állítják), akkor léteznie kellene egy ilyen kritériumnak. De ezt valahogy soha nem vállalták. Nincs olyan kritérium, amelynek teljesülése egyértelműen cáfolná az istenek létét.

A bejegyzés trackback címe:

https://rhytidocephalus.blog.hu/api/trackback/id/tr6417816917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása