Rhytidocephalus

Rhytidocephalus

Szelídség és szeretet

2022. május 13. - Rhytidocephalus

Friss hírek szerint Nigériában egy főiskolai hallgatót megöltek a társai, mert „blaszfémiát” követett el, állítólag megsértette Mohamed prófétát. Miután megölték, az iskolán belül égették el a testét.

https://www.aljazeera.com/news/2022/5/12/mob-kills-student-over-blasphemy-in-northern-nigerian-college

Egy texasi férfi pedig rágyújtotta a házat a testvérére és anyjára, mert azok „nem követték a biblia tanításait”.

https://www.iheart.com/content/2021-07-25-texas-man-burns-down-home-kills-brother-hurts-mom-for-not-following-bible/

Semmit nem szabad a szélsőséges megnyilvánulások után megítélni, így ezeket a vallásokat sem. Azonban felvetődik a kérdés: előfordult már valaha, hogy az ateizmus/agnoszticizmus jegyében követtek el ilyen bűnöket? Nem, ilyen valószínűleg soha nem történt. Nincsenek öngyilkos merénylők, akik az ateizmus/agnoszticizmus nevében robbantanák fel magukat zsúfolt piacokon, nincsenek az ateizmus/agnoszticizmus nevében hadjáratokat indító emberek. Soha senkit nem „átkoztak ki” egy ateista közösségből, eltérő nézetei miatt. Nem rendeltek el agnosztikus fatwát ellene azért, mert vallásos verseket írt (lásd: Salman Rushdie). Nem fenyegettek senkit valami homályos jövőbeli rossz vagy jó bekövetkezésével, ha hisz vagy nem hisz az agnoszticizmus létezésében. Az ateizmus nevében egyetlen kislánynak a csiklóját sem metszették ki. Soha egyetlen kisgyereket sem rettentettek meg azzal, hogy örök tűzben fog égni, ha nem felel meg pontosan valamely réges-régi ateista szabálykönyvben leírtaknak. Félreértés ne essék, léteznek ateista/agnosztikus gazemberek. De ezek soha nem az ateizmus/agnoszticizmus jegyében követik el gazemberségeiket.

Ahogy Steven Weinberg, a tavaly elhunyt Nobel-díjas fizikus mondta:
With or without religion, good people can behave well and bad people can do evil; but for good people to do evil - that takes religion.
Magyarul: „Vallással, vagy anélkül: jó emberek cselekedhetnek jót és rossz emberek cselekedhetnek gonoszat – azonban ahhoz, hogy jó emberek gonosz dolgokat cselekedjenek, ahhoz a vallás kell.”

A bejegyzés trackback címe:

https://rhytidocephalus.blog.hu/api/trackback/id/tr6717830491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása