Rhytidocephalus

Rhytidocephalus

Tisztelet a vallás és a vallásos emberek iránt

2022. április 23. - Rhytidocephalus

Gyakran felmerül az elvárás, hogy még akkor is, ha mi magunk nem hiszünk valamilyen természetfeletti lényben, mutassunk tiszteletet azok iránt, akik hisznek benne.

Helyezzük ezt egy kissé más kontextusba:

A szomszédom minden vasárnap délelőtt a családjával együtt kivonul a kertjébe és ott közösen ásnak. Nekem gyakran beszámol arról, hogy ők nagyon-nagyon mélyen és őszintén hisznek abban, hogy a kertjükben egy hűtőszekrény méretű gyémánt van, és ha elég kitartóan ásnak, akkor előbb-utóbb meg fogják találni azt. Sőt, még arról is folyamatosan áradozik, hogy ez a vasárnap délelőtti szertartás milyen erős köteléket hozott létre a közösségükön belül és milyen erősen átélik ezt a közös ásási élményt. Időnként még engem is megpróbál rávenni arra, hogy ássak velük együtt, higgyek abban a gyémántban a föld alatt, de legalábbis tiszteljem a hitét.

Valóban tisztelnem kellene a hitét? Ha nem a vallásról lenne szó, akkor egyszerűen hibbantnak gondolnánk emberünket és jobb esetben szánakoznánk, rosszabb esetben erősen gyanakvó szemmel néznénk a tevékenységét – ugrásra készen, hogy szükség esetén rendőrt/mentőt hívjunk. Miben és miért is különbözik ez a gyémántásási szertartás a vallásos szertartásoktól? Az agnosztikus szemszögéből nézve gyakorlatilag nincs különbség. Önmagában azért, mert valaki erősen hisz valamiben, nem jár neki a tisztelet.

Még néhány apróság szorul tisztázásra:

1. Az embereknek vannak személyiségi jogaik, az elvont fogalmaknak, ideáknak, eszméknek nincsenek ilyen jogaik. Minden fogalmat, ideát, eszmét lehet, sőt kell is gúnyolni, gyengeségeit közszemlére tenni, nyárson pirítgatni. Csakis ez garantálja, hogy egy (tév)eszme levesse a gyerekkori hibáit és erős, egészséges eszme váljon belőle ami bírja a kritikát. A személyeskedés tilos, az eszmék támadása megengedett.

2. A sértettség semmilyen értelmes vitában nem értelmezhető érvként. Ha egy vallásos ember megsértődik amiért a vallása iránt nem tanúsítunk tiszteletet, akkor joga van megsértődni, de ez akkor sem érv, és vitában nem használható fel.
 
 
„I respect you as a person too much to respect your ridiculous beliefs”
Richard Dawkins
 
 
♦♦♦
 
Magyarul:
„Egyszerűen nincs rá mód, hogy udvariasan mondjuk meg egy embernek: egy illúziónak szentelte az életét”
Daniel Bennett

A bejegyzés trackback címe:

https://rhytidocephalus.blog.hu/api/trackback/id/tr7117814739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása