Rhytidocephalus

Rhytidocephalus

Ismét a bibliai morálról

2022. április 27. - Rhytidocephalus

Üssük fel a bibliát. Garantálható, hogy 5 percen belül ráakadunk olyan részletre, amelynek utasításait betű szerint értelmezve komoly bajba kerülhetünk. Eklatáns példa: a hűtlen asszony halálra kövezése. Ha egy értelmes vallásos embert kérdezünk, ő azt fogja mondani: a biblia egyes részeit nem betű szerint kell értelmezni. Az általa közvetített átvitt értelmek alapján kell élnünk az életünket.

Ezé 16:32-38:

„...Ezokáért ímé egybegyűjtöm minden szeretődet, kiknek kedves valál, és mindazokat, a kiket szerettél, együtt azokkal, a kiket gyűlöltél, és egybegyűjtöm őket ellened mindenfelől, és föltakarom mezítelenségedet előttök hogy lássák minden te mezítelenségedet. És megítéllek téged a házasságtörő és vért ontó asszonyok ítéletével, és véredet kiontatom búsulásomban és féltő szerelmemben.”

Tehát a biblia szerint a házasságtörő asszony nyilvánosan meztelenre kell vetkőztetni, utána pedig megölni. Nincs épeszű ember, aki ma ezt komolyan venné. A vallásos emberek azt mondják, hogy á, ez nem betű szerint értendő, „értelmezni” kell. Nos, akkor hát mi volt az az alap, amely szerint eldöntöttük, hogy hogyan értelmezzük az adott szöveget? Mihez képest értékelünk valamit jónak vagy rossznak? Magát a bibliát (vagy más vallás esetében az egyéb szentírásokat) nyilván nem használhatjuk erre a célra, hiszen az körkörös referenciához vezetne. De akkor minek alapján döntöttünk az ilyen vagy amolyan értelmezés mellett? Miért döntünk úgy, hogy a házasságon kívüli szexuális életet élő nőt nem kell megkövezni, vérét kiontani, annak ellenére, hogy a szentírás teljesen világosan és egyértelműen ezt állítja?

Nyilvánvalóan azért, mert létezik egy biblián kívüli, attól független értékrendszerünk. Ezt a nevelésünk alatt kapjuk, a szüleink, tanáraink, a társadalom ezzel az értékrendszerrel itatnak át bennünket. Ennek alapján tudunk a „jó” és a „rossz” között különbséget tenni. De ha létezik ilyen értékrendszerünk, akkor miért van szükségünk a bibliára, amelyet ennyire agyon kell értelmezni ahhoz, hogy valahogyan belegyúrjuk a mai társadalom számára elfogadható értékrendszerbe? Miért van szükségünk a vallásra, mint az erkölcs, a morál fő forrására, ha láthatóan nem arra támaszkodunk, amikor különbséget kell tegyünk a jó és rossz között?

Elárulom: nincs szükség a bibliára, nincs szükség a vallásra ahhoz, hogy morális értékrendszerünk legyen, hogy különbséget tudjunk tenni a jó és rossz között. Szerencsére. Mert az a kilátás, hogy egy bornzkori civilizáció szabályai szerint éljük életünket – hajmeresztő lenne.

Egy apró (távolról sem teljes) szemelvény, példákkal arra, amikor a biblia gyilkosságra szólít fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://rhytidocephalus.blog.hu/api/trackback/id/tr2317817651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása