Rhytidocephalus

Rhytidocephalus

Einstein és az istenhit

2022. április 21. - Rhytidocephalus

A vallásos emberek részéről egy szinte automatikus kvázi-érvként szokott felmerülni, hogy „de hát Einstein is vallásos volt”. A szándék nyilvánvaló: ha egy nagyon ismert és az emberek által nagyon tisztelt embert a saját táborba tudunk vinni, akkor az a saját tábort erősíteni fogja. És hivatkoznak arra, hogy Einstein több írásában is elejtette itt-ott az „isten” szót.

Talán az a legtisztább, ha hagyjuk, hogy Einstein maga szóljon erről:

1954.03.22-én Einstein egy kétkezi munkásnak válaszolt, aki nagyot csalódott Einsteinban, amikor azt olvasta, hogy hőse vallásos. Ezt a választ kapta tőle:

"It was, of course, a lie what you read about my religious convictions, a lie which is being systematically repeated. I do not believe in a personal God and I have never denied this but have expressed it clearly. If something is in me which can be called religious then it is the unbounded admiration for the structure of the world so far as our science can reveal it."

Magyarul:

„Természetesen hazugság volt, amit Ön az én vallásos meggyőződésemről olvasott. Egy hazugság, amit rendszeresen megismételnek. Nem hiszek egy személyes istenben, és ezt soha nem tagadtam, hanem világosan kifejeztem. Ha van bennem valami, amit vallásosnak lehetne nevezni, akkor az a tudomány által feltárt világ struktúrája felett érzett korlátlan csodálat.”

Egy másik levelében (Gutkindnek) ezt írta (1954.01.03.):

"The word God is for me nothing more than the expression and product of human weaknesses, the Bible a collection of honourable, but still primitive legends which are nevertheless pretty childish. .... For me the Jewish religion like all other religions is an incarnation of the most childish superstitions."

Magyarul:

„Az Isten szó semmi mást nem jelent nekem, mint az emberi gyengeség kifejeződését és termékét. A biblia semmi más, mint a tiszteletreméltó, de primitív legendák gyűjteménye, amelyek meglehetősen gyermetegek. ... Számomra a zsidó vallás, mint minden más vallás is, a gyermeki babonák megtestesülését jelenti.”

Érdekesség:

Ezt az Einstein-levelet 2018-ban 2,9 millió dollárért adták el.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rhytidocephalus.blog.hu/api/trackback/id/tr317813297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása