Rhytidocephalus

Rhytidocephalus

A tízparancsolat, mint az etika kvintesszenciája

2022. április 28. - Rhytidocephalus

A minap hagyta el az a kijelentés a vallás egyik képviselőjének száját, hogy „a tízparancsolat a keresztény etika kvintesszenciája”

Keressük meg hát az etikát a tízparancsolatban.

1. Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!
2. Isten nevét hiába ne vedd!
3. Az Úr napját szenteld meg!
4. Atyádat és anyádat tiszteld!
5. Ne ölj!
6. Ne paráználkodj!
7. Ne lopj!
8. Ne hazudj, mások becsületében kárt ne tégy!
9. Felebarátod házastársát ne kívánd!
10. Mások tulajdonát ne kívánd!

(Több verzió is létezik belőle, a katolikusok általában kihagyják a képmásra vonatkozó tiltást.)

Az 1 és 2 csak tiltások, semmi közük az etikához. Az 1. a keresztény isten kizárólagos imádatát és szolgálatát írja elő, amit még a papok sem tartanak be, hiszen még a pápák is több hatalmasságot szolgáltak ki (Nevezetesen ezt tette XII. Piusz pápa Hitlerrel).

2. Ez a parancsolat szintén csak sima tiltás, nem etika. Ennek jelentését senki nem tisztázta kellőképpen, úgyhogy valószínűleg ezt is megszegik még a vallás képviselői is.

3. Nincs köze az etikához, és nyilván ezt sem tartják be. Eredetileg a sábbáth tisztán tartására szolgált, a keresztények áttették vasárnapra, de gyakorlatilag mindig is csak szóban létezett.

4. Szülők tisztelete. A modern pszichológia és általában a racionális gondolkodás vajon egyetértene azzal, hogy parancsra születik meg a szülők iránti tisztelet?

5. Milyen hitele van egy ilyen parancsnak, amikor maga a biblia is számtalan helyen utasít emberölésre? (lásd egyik előző bejegyzésemet)

6. Szembemegy az ember alapvető ösztöneivel, így eleve reménytelen a betartatása.

7. Nem tudunk egyetlen olyan társadalomról sem, bármilyen vallás alatt vagy bármilyen szekuláris rendszer alatt, amely azt mondaná, hogy „a lopás rendben van, hajrá” Ilyen erővel azt is megfogalmazhatná a parancsolat, hogy legyen az éjszaka sötétebb a nappalnál.

8. A katolikusoknál ez kissé eltér az eredetitől, ami azt mondja: „Ne tégy felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot”. Ez talán az egyetlen elfogadható formája a parancsolatnak. A hazugság tilalma teljes képtelenség, bármelyik pszichológus megmondja, hogy a hazugság alapvetően szükséges a társadalom működéséhez. Egy teljesen őszinte társadalomban régen kinyírták volna egymást az emberek.

9. Az eredeti valahogy úgy hangzott, hogy felebarátod jószágát, asszonyát ne kívánd. Azaz, a nőket csupán tulajdonként kezelte, nekik maguknak semmilyen beleszólásuk nem volt ebbe. A mai társadalmakban ez is elfogadhatatlan attitűd. Arról nem is beszélve, hogy egy olyan ösztön elfojtására szólít fel, amelyet a keresztények szerint maga az isten ültetett az emberbe.

10. Ugyanaz, mint az előző.

A bejegyzés trackback címe:

https://rhytidocephalus.blog.hu/api/trackback/id/tr7217818047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása